Teamtraining

Teambuilding

Wat maakt een team een team? Waar moet een team aan voldoen? Wat zijn de voorwaarden om een succesvol team te creëren? Dit zijn allemaal aspecten die je jezelf wellicht weleens afvraagt.

In deze moderne tijd leven we gehaast en is er druk om te presteren op de werkvloer. Vergaderen, KPI’s, omzetten en targets die gehaald moeten worden. De verwachtingen zijn hoog. Gaan we daar goed mee om? Als je kijkt naar hoe stammen vroeger leefden, kunnen we daar een hoop van leren. Zie het al voor je, vergaderen rond een kampvuur in plaats van in een saai kantoor? Stel je eens voor hoe je daar zou zitten. Gespannen of ontspannen? Is er gevoel van verbinding, vertrouwen of wellicht iets anders? Hoe is dat nu, als je een management, – of teamoverleg hebt? Kun je dan alles zeggen of ben je bang dat er een conflict ontstaat? Kenbaar maken wat je bezighoudt en wat je drijft zorgt voor verbinding. Ook al geeft dat soms bij anderen punten van frustratie of boosheid. De kunst is om open te blijven staan en te blijven luisteren naar wat de ander zegt.

Tijdens de training kunnen we een aantal zaken aanpakken die spelen in het team. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de samenwerking beter gaat lopen of misschien kan de communicatie wel wat efficiënter. Of misschien hangt er wel een onaangename sfeer en wil je daarvan af.

Je gaat jouw teamgenoten op een andere manier leren kennen. Je bent in een andere omgeving, even weg van de dagelijkse werkzaamheden en in de sessies maken we gebruik van paardencoaching. Een bijzondere en leuke ervaring waarover je nog lang over napraat bij het koffiezetapparaat.

Mogelijke aanleidingen:

  • Staan alle neuzen dezelfde kant op?
  • Is er een gezamenlijk en/of een persoonlijk doel?
  • Welke kwaliteiten voeg jij toe als lid van het team?
  • Hoe ga je om met weerstand?
  • Hoe erken en waardeer jij je collega’s?
  • Wat is jouw rol binnen het team?

Inzet van paarden

Paarden leven in kuddes en zijn vluchtdieren. Dat houdt in dat ze natuurlijke vijanden hebben waarvoor ze regelmatig op de vlucht gaan om te kunnen overleven. Het groepsgevoel bij paarden is sterk. Hierdoor heeft elk paard zijn eigen plaats en rol binnen de kudde. Wanneer er een nieuw paard in de kudde komt, zal ieder lid van de kudde afzonderlijk het contact aangaan. Op deze wijze zijn zij continu in contact met de overige kuddegenoten. In de paardencoaching bootsen we dit natuurlijke gedrag na. We brengen een team of teamlid in dezelfde ruimte als het paard, waardoor het paard vanzelf het contact zal gaan zoeken met deze nieuwe ‘kuddegenoot’. Afhankelijk van hoe de persoon zich gedraagt, reageert het paard daarop.

Paarden zijn heel direct in hun communicatie, ze zijn in staat om heel snel de pijnpunten bloot te leggen van een team. Ze reageren op spanning die aanwezig is, waardoor ze soms heel confronterend kunnen zijn. Ze zijn in staat om feilloos zichtbaar te maken, zonder oordeel, welke kwaliteiten en ontwikkelpunten er binnen een team spelen op bijvoorbeeld het gebied van communicatie, samenwerking, rolverdeling en leiderschap.

Praktische informatie

  • De teamtrainingen worden gegeven op een buiten locatie.
  • Bij slecht weer kan er worden uitgeweken naar een locatie binnen.
  • Neem, als het koud is, warme kleding mee, draag goede schoenen/laarzen die vies mogen worden.
  • Er is ruimte om je op te warmen en naar de wc te gaan.
  • Er is voldoende koffie/thee aanwezig en natuurlijk versnaperingen.
  • Indien wenselijk kan ook de lunch verzorgd worden.

Werkwijze

Door middel van een intakegesprek bepalen we gezamenlijk waar de vraagstukken liggen of welke doelstellingen er aan de teamtraining worden gekoppeld. Tijdens dit gesprek stemmen wij de inhoud, de oefeningen en de tijdsduur van de teamtraining af en stuur ik een offerte op maat. Om te waarborgen dat er voldoende tijd en aandacht is, werk ik samen met een collega (paarden)coach bij teams van meer dan 6 personen.

De essentie van een teamtraining ligt op ervaringsgericht en verbindend bezig zijn met elkaar. Met elkaar oefeningen uitvoeren met het paard, kijken en vooral ervaren wat er gebeurt. Dit is de mooiste manier om bij de kern te komen. Er is tussendoor en na afloop voldoende tijd voor reflectie en evaluatie. De afsluiting vindt, mits mogelijk, plaats bij het kampvuur.

Nieuwsgierig, maar nog niet helemaal overtuigd? Kom gerust langs tijdens een kennismakingsworkshop of maak een afspraak om elkaar beter te leren kennen en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn met mij en de paarden. Ik kijk ernaar uit om je/jullie te ontmoeten!